Slik oppsummerer eks-traineen, Daniel Kjelby, sitt beste råd til medlemsbedriftene. Vi møter ham over en av hans fem pluss daglige kaffekopper på Teams. Her sitter han i en rutete bomullsskjorte, med et stort smil om munnen og forteller åpenhjertig om sine erfaringer som trainee.

Fra aktiv student til aktiv trainee

Daniel har på kort tid i arbeidslivet bygd seg opp bred erfaring innen kommunikasjonsfeltet. Gnisten ble derimot tent allerede når han gikk på Universitet i Bergen. Der var han mangeårig aktiv medlem i Bergen Student-TV, blant annet som leder. Erfaringene herfra gjorde han godt forberedt til å ta på seg en aktiv rolle blant traineene. Dette innebar at han tok lederansvar i både TrendInn og Profilering, samtidig som han blant annet var en aktiv quizentusiast på mandager. Han understreker at arbeidet i task-forcene er svært relevant også i den ordinære arbeidshverdagen.

– Det har jo vært en interessant øvelse i fjernledelse for (…) det er veldig sjeldent mulig at man klarer å fysisk samle alle sammen i et rom. Det fikk vi vel til en eller to ganger på den, så det er jo veldig relevant øvelse i forhold til moderne arbeidsliv.

Han var spesielt stolt av arbeidet de gjorde i forbindelse med TrendInn 2022. Dette var en workshop om bærekraftskommunikasjon som ble avholdt i Brumunddal for medlemsbedrifter i Trainee Innlandet. Arrangementet var en braksuksess blant deltakerne og endte opp med å være overbooket i forhold til kapasitet.

– Vi følte at det ble en stor suksess med veldig fornøyde deltagere, (…) og at gruppen jobbet veldig bra sammen, og vi fikk utviklet et bra produkt.

Selv om Daniel selv har tatt mye lederansvar, utdyper han at task-forcene er svært nyttig uavhengig av hvor mye ansvar man tar. Dette gjelder uavhengig av fagbakgrunn og tidligere erfaring.

– Egentlig uansett hva felt du jobber med selv, så kan du finne noe relevant i task-forcen din.

To år og to moduler

Som trainee tilbrakte Daniel sine to år i Graminor (16 måneder) og Nye Veier (8 måneder). Her ble han satt i ulike roller og fikk stort og vidt ansvar. Blant annet var han prosjektansvarlig på utvikling av en kundefokusert nettside bygget for den norske bonden i Graminor, en til da helt ukjent bransje for ham.

– Det var en kolossal oppgave egentlig. Det var jo å komme inn i et helt nytt felt.

I Nye Veier møtte han på andre utfordringer som video-lead i kommunikasjonsgruppen deres. Med et smil om munnen mimrer han tilbake til erfaringene hos sine tidligere arbeidsgivere.

– Det var veldig interessante oppgaver og spennende prosjekter (…). Også var det veldig knyttet opp mot staten og nasjonal agenda, så det var morsomt å se nyhetssaker i de store riksavisene som var relevant for arbeidet mitt.

Ny endringsagent i Eika

Tilbake til nåtiden har Daniel nå blitt digital markedsfører i Eika Forsikring. Fulltidsstillingen ble tilgjengelig gjennom nettverket han bygget opp som trainee.

– Jeg fikk jo veldig godt inntrykk av selskapet i forkant, og så var jeg på eierforumet til Trainee Innlandet her før sommeren og holdt et innlegg der, og da begynte jeg å snakke med en tidligere trainee. Så tipset hun meg om en stilling i selskapet som kunne være relevant for meg, og så søkte jeg.

Eika har historisk hatt og ansatt mange traineer, og vant i fjor prisen for årets traineebedrift blant medlemsbedriftene i ordningen. Nå skal han jobbe mye innen video, bilde og konseptualisering av nye produkter i profileringskanalene deres. Fra tiden som trainee forteller han at endringsagent-mentaliteten skal tas med inn også i den nye jobben.

– Prøve å se hva jeg kan utfordre på hvis jeg får ideer til ting jeg kan tenke at kunne vært prøvd da ut eller gjort annerledes, det er en ting jeg har aktivt gått inn med.

Nysgjerrig på mulighetene som åpner seg etter to år som trainee? Fremover spør vi flere tidligere traineer om hvor de er nå og hvilket utbytte de har hatt av traineeprogrammet.