Mens John gjorde seg ferdig med masteren i materialteknologi på NTNU, hadde han allerede sett seg ut Trainee Innlandet. For han var det en unik mulighet til å prøve seg i flere forskjellige bedrifter i Innlandet og få bred erfaring.

– Det var det eneste jeg hadde skikkelig lyst til. Nå er jeg jo også fra Innlandet og visste at Trainee Innlandet hadde gode samarbeidspartnere, spesielt på Raufoss. Det var veldig relevant for meg, så da tenkte jeg at det var gode sjanser for å prøve mye forskjellig – og for å komme hjem!

Han forteller at det var mye som fristet med å være trainee, men at en av de største gulrøttene var nettverket man bygger i løpet av de to årene. Traineene blir nemlig godt kjent gjennom kompetansesamlinger, task force-grupper og sosiale arrangementer på fritida.

– Det er godt å komme seg inn i et sånt miljø der alle er i samme situasjon. Alle er stort sett nyutdanna eller relativt ferske arbeidstakere, og det blir et såpass bredt miljø at man kan diskutere alle mulige problemstillinger med forskjellige folk og få mange nye tanker.

Tilbake der det startet

I dag jobber John som utviklingsingeniør i Nammo på Raufoss. Det var også her han hadde sin første modul for to år siden.

– Jeg driver med strukturanalyse og termisk analyse. Det vil si datasimuleringer av eksperimenter eller reelle situasjoner hvor for eksempel en komponent blir utsatt for krefter fra akselerasjon under rakettoppskytning eller temperatur fra eksosen fra rakettmotorene, forteller han.

Kullet som begynte i 2020 fikk ikke helt den starten på arbeidslivet de hadde sett for seg. Covid-19 gjorde møterommene digitale, og kantina ble erstattet med kjøkkenkroken hjemme. Heldigvis la Nammo til rette for at John skulle få best mulig utbytte av traineeperioden, selv med restriksjoner.

– Jeg har veldig god erfaring med å få bli med på mye forskjellig her. Covid satt hardt i da jeg begynte, men jeg fikk lov til å bli med på det som skjedde likevel. Det er jeg veldig takknemlig for, og det gjorde også Nammo til en attraktiv arbeidsplass.

Da traineeperioden nærmet seg slutten og det lå en ledig stilling ute på Finn, tok John kontakt med sin gamle sjef – et eksempel på at nettverket man bygger som trainee kan åpne opp for gode muligheter senere.

– Jeg tok kontakt med han som var sjefen min, som også er sjefen min nå, og sa at jeg var interessert i stillingen. Det løste seg veldig greit, og jeg slapp å gå gjennom intervjuer siden jeg allerede var godt kjent med både Nammo og de som jobber her fra min tid som trainee.

To veldig ulike moduler

Da John var ferdig med første modul i Nammo, gikk veien videre til KA Rasmussen der han skulle jobbe med noe helt annet. Med det kunne han også huke av bred erfaring på ønskelista.

– Jeg drev med utvikling av et produksjonssystem og implementering av det i bedriften. Det var noe jeg ikke hadde drevet med i det hele tatt før egentlig. Der skulle jeg bruke den mer generelle ingeniørkunnskapen og se på en annen problemstilling enn i Nammo.

Det jeg vil råde de [medlemsbedrifter] til er å gi traineene skikkelige arbeidsoppgaver som utfordrer litt. Tenk godt gjennom hva de skal gjennom før de kommer (…)

Har med seg verktøyene fra kompetanseprogrammet

I kompetanseprogrammet jobbes det mye med selvutvikling og å finne sin rolle i et team. Ett av verktøyene man får med seg er resultatene av EASI-testen, som John selv har hatt stort utbytte av.

– Den har ligget baki der. Når man jobber med en mastergrad blir det fort at man sitter og pirker på små detaljer. Så kommer man ut i arbeidslivet og finner ut at det er ikke helt sånn det fungerer. Da har jeg funnet ut at jeg nok er mer resultatorientert og ikke har lyst til å pirke så mye. Nå er det jo også snakk om å levere med en litt kortere tidsfrist. Det er ganske gøy å knytte det man ser i arbeidslivet opp mot det man lærer om på kompetansesamlinga.

Johns råd til medlemsbedriftene

Som trainee sitter man på mye fersk kunnskap og kan bli en viktig endringsagent i organisasjonen – om man får muligheten. Derfor ba vi John om å dele sine beste tips til hvordan medlemsbedriftene kan spille traineene gode.

– Det jeg vil råde de til er å gi traineene skikkelige arbeidsoppgaver som utfordrer litt. Tenk godt gjennom hva de skal gjennom før de kommer og ta de med på alt fra kurs og konferanser til møter med både eksterne og interne, slik at de får sett bedriften. Du har 8-24 måneder på å vise frem bedriften fra sin beste side, og det er ganske kort tid. Da lønner det seg å legge inn litt innsats for å bli en attraktiv arbeidsplass.

Nysgjerrig på mulighetene som åpner seg etter to år som trainee? Fremover spør vi flere tidligere traineer om hvor de er nå og hvilket utbytte de har hatt av traineeprogrammet.