Med røtter fra Vestlandet var det ikke gitt at Gro Anette skulle ende opp på Gjøvik. Da hun var ferdig med mastergraden i human resource management ved Handelshøyskolen i København, så hun etter et traineeprogram der hun kunne få en best mulig start på karrieren. Valget falt på to år med spennende muligheter i Innlandet.  

– Jeg tenkte at det kan være en fin måte å starte arbeidslivet på, der du får god oppfølging og blir kjent med andre nyutdannede. Da kom jeg over Trainee Innlandet og syntes det virket som en veldig gjennomført og god ordning. Jeg sendte inn en søknad og fikk jobben, men jeg hadde ikke noe forhold til Innlandet fra før. For meg var det en helt fremmed region. 

Likevel ble Gro Anette værende på Gjøvik. Her fikk hun tilbud om fast jobb som HR- og HMS-ansvarlig i HDO der hun hadde tilbragt hele traineeperioden. Selv om hun ikke lenger bærer traineetittelen, er hun allerede godt kjent med den nye rollen. I praksis er det nemlig den samme stillingen hun hadde som trainee.  

– Det var en nyopprettet stilling som de skulle teste litt ut og gjøre fast. Jeg hadde jo hatt den stillingen siden jeg startet i HDO.

Tett på ledelsen

For Gro Anette er ingen dag lik, og hun ble tidlig involvert i prosjekter på flere ledd i organisasjonen. På spørsmål om hva det kuleste med jobben hennes er, var det nettopp dette hun trakk frem.  

– Det er vel at jeg har fått innblikk i og ansvar for mye jeg ikke hadde trodd jeg skulle få som nyutdannet, som å jobbe tett opp mot ledergruppen og med strategi. Jeg har fått innsikt i hva som skjer helt på topp i organisasjonen.  

For mange virker spranget fra skolebenken til ledermøter stort. Det er ikke alle som får ta administrerende direktør i hånda når man begynner i en ny jobb, men som trainee er man i en unik posisjon der man ofte kommer tettere på både ledelsen og organisasjonen.  

– Jeg fikk ganske tidlig ansvar som trainee. Jeg syntes det var interessant å se hvordan en ledergruppe jobber og hvordan de ulike prosessene fungerer. Under lønnsforhandlingene i år har jeg for eksempel jobbet tett med administrerende direktør.  

En jobb med mening

Før Gro Anette sendte inn søknaden, klikket hun seg inn på Trainee Innlandets nettsider for å lese om de ulike medlemsbedriftene. Selv om hun ikke kjente til HDO da, gikk det ikke lang tid før hun så at det var en god match. 

– Jeg undersøkte hva HDO var og synes det hørtes ut som en spennende virksomhet. Det er veldig interessant å jobbe i en offentlig virksomhet med et viktig samfunnsoppdrag. Det viktigste for meg var å jobbe i en bedrift der jeg bryr meg om det de gjør, som matcher mine verdier og som jobber med noe jeg synes er spennende og interessant. Det tror jeg blir viktig gjennom hele yrkeskarrieren min.  

Dette er traineene bedriftene ser etter

I tillegg til selve traineeprogrammet, byr Trainee Innlandet på flere spennende muligheter for de som ønsker det. Man kan for eksempel melde seg inn i en task force der man jobber målrettet med å videreutvikle traineeordningen sammen med andre traineersom «talentspeiderne» der Gro Anette bidro til å skape en best mulig rekrutteringsopplevelse for kandidat og bedrift.  

– Jeg var med i talentspeiderne begge årene. Der jobbet jeg med informasjonsskrivet som alle kandidater får i forkant av rekrutteringsdagen. Skrivet inneholder blant annet programmet og informasjon om selve dagen, hvilke bedrifter som deltar og hvilke behov de ulike bedriftene har. I tillegg får de også med seg noen tips til dagen. Vi lagde også en mappe til medlemsbedriftene, der de fikk informasjon og tips til hvordan de skulle holde intervjuer. 

Med denne erfaringen friskt i minne, har Gro Annette god innsikt i hva bedriftene ser etter i en trainee. 

– Trainee Innlandet er opptatte av at vi skal være endringsagenter, og det vil jeg tro bedriftene også er. De ser etter kandidater som kan komme med rykende fersk kunnskap fra studiene og er et friskt pust i organisasjonen. Så er det ikke til å legge skjul på at det er arbeidstakernes marked for tiden. Derfor tror jeg mange bedrifter ønsker muligheten til å hente nyutdannede til Innlandet og få kompetansen de kanskje ikke hadde fått gjennom en normal søknadsprosess.  

Gro Anettes tips til medlemsbedriftene 

Er du fra en medlemsbedrift som ønsker å ta imot flere traineer? Vi ba Gro Anette dele sine tre beste tips til å spille traineene gode:  

1. Planlegg en god onboarding.

– Traineene er ofte helt nyutdannete, så det er viktig å tilrettelegge for en god start der de blir kjent med bedriften og alle de skal samarbeide tett med. I tillegg bør man gi en opplæring i ting som mer erfarne ansatte kanskje tar som en selvfølge, men som nyansatte ennå ikke har lært seg. 

2. Gi god oppfølging underveis.

-Det er viktig at modulansvarlig eller nærmeste leder er tett på og veileder traineen fra start. 

3. Ha en fadder- eller mentorordning.

– Da jeg startet i HDO, fikk jeg en fadder som også var trainee. Det er veldig fint å få en dedikert fadder som man tør å stille de dumme spørsmålene til – og da kanskje en som er en trainee eller ikke har vært i arbeidslivet så lenge. Man kan også lære mye av en mentor som er en mer erfaren ansatt. I tillegg kommer jo traineen inn med rykende fersk kunnskap, så her tror jeg man kan ha god nytte av å sparre med hverandre.  

Nysgjerrig på mulighetene som åpner seg etter to år som trainee? Fremover spør vi flere tidligere traineer om hvor de er nå og hvilket utbytte de har hatt av traineeprogrammet.