Fra bærekraftstrainee til bærekraftskonsulent
Etter traineeløpet flyttet hun til Oslo hvor CEMAsys holder til. Selskapet spesialiserer seg på bærekraftstjenester og hjelper kundene sine på deres bærekraftsreiser. Akkurat nå sitter Ingvild på et av kontorene til selskapet og smiler stort. Hun forteller at hun lenge hadde øyne oppe for konsulentselskapet og fulgte dem flittig på LinkedIn. At det til slutt klaffet med CEMAsys er hun veldig fornøyd med nå.
Arbeidshverdagen til Ingvild er variert, men blant oppgavene hun jobber med nevnes klimagassregnskap, bærekraftsrapportering og utarbeiding av strategier for å nå reduksjonsmål. Før hun ankommer kontoret, og fordyper seg i kundenes utfordringer og behov knyttet til bærekraft, starter hun alltid dagen med podkaster på øret. Vi får en anbefaling.
– 198 land med Einar Tørnquist. Anbefales på det varmeste.
Omfattende erfaring og bredt nettverk gjennom et utradisjonelt traineeløp
Der de fleste andre traineer er innom en til tre bedrifter i løpet av to år, fikk Ingvild mulighet til å jobbe for fire forskjellige bedrifter. Grunnen til det var at hun var ansatt som Trainee Innlandets bærekraftstrainee det første året.
– Som Trainee Innlandets bærekraftstrainee jobbet jeg hos flere ulike bedrifter. Det første året jobbet jeg derfor for tre ulike bedrifter: Norsk Tipping, SpareBank 1 Østlandet og Norwegian Wood Cluster. Så i løpet av en uke kunne jeg for eksempel jobbe to dager hos en bedrift, to dager hos den andre og en dag hos den tredje. Andre året var jeg hos Gjermundshaug Gruppen, og jobbet blant annet med klimaregnskap, bærekraftsrapport, GRI (Global Reporting Initiative), og ja, mye forskjellig.
Gjennom de to årene har hun bygget opp et stort nettverk innenfor bærekraftsmiljøet i Innlandet, og har dermed fått et godt innblikk i hvor komplekst bærekraftsfeltet egentlig er.
– Temaet bærekraft har mange likhetstrekk i de ulike bedriftene, men det kan likevel bety veldig forskjellige ting fra bedrift til bedrift.
Referansene hun hadde bygget opp gjennom arbeidet hos de forskjellige bedriftene var, ifølge henne, viktige i jobbsøkingen i etterkant av traineeperioden.
– Referansene jeg hadde fått innad i bærekraftsmijløet gjennom Trainee Innlandet var veldig nyttige (i søkeprosessen).
Task force med bærekraft som tema
I løpet av årene som trainee var Ingvild både med task forcene TrendInn og Talentspeiderne (rekrutteringsarbeid). I arbeidet knyttet til TrendInn var hun en del av lederteamet. Begge årene var temaet for TrendInn noe Ingvild var relativt godt kjent med, nemlig bærekraft. Hun mimrer tilbake:
– Første året var det en workshop (med medlemsbedriftene) på Domkirkeodden. Dette ble etterfulgt av blant annet TrendInns adventskalender året etter. Det var veldig gøy.
Adventskalenderen bestod av intervjuer med utvalgte medlemsbedrifter der temaet bærekraft stod i fokus. For å gjenoppleve disse intervjuene kan man besøke nettsiden til TrendInn her.
Gjennom arbeidet med TrendInn, og spesielt workshopene, ble hun utfordret til å utarbeide oppgaver med fokus på bærekraft for bedrifter fra mange forskjellige typer bransjer.
– (…) hvordan man skulle lage oppgaver og caser som skulle være relevante for bedrifter fra ulike bransjer og med forskjellige kjennskap til konseptet bærekraft var en utfordring vi jobbet med.
Det er dog ikke noe tvil om at hun ville ha gjort det igjen hvis hun fikk mulighet til det.
– Det var veldig nyttig og erfaringsrikt å bli utfordret på dette.
På spørsmål om traineer burde engasjere seg i task forcene smiler hun stort og svarer et kontant «ja». Hun utdyper:
– (Task forcene) gjør at du får et større nettverk, både med traineer og medlemsbedrifter.
Nysgjerrig på mulighetene som åpner seg etter to år som trainee? Fremover spør vi flere tidligere traineer om hvor de er nå og hvilket utbytte de har hatt av traineeprogrammet.