Traineer som jobber med samarbeid!
Publisert: april 12, 2021Et godt samarbeid handler om å spille hverandre gode, men hva gjør man når samarbeidet går i stå? Vi har spurt 3 av våre traineer om hvordan de jobber for å sikre et godt samarbeid i sin jobbhverdag.

Navn: Amalie Skinner │ Modul: K.A. Rasmussen
1. Hva tenker du er viktigst for å sikre et godt samarbeid? Hva er aktive valg du gjør i din bedrift for å sikre dette?
Jeg tror det viktigste for å sikre et godt samarbeid er kommunikasjon. Et godt samarbeid bygger også på kjennskap til personen/gruppen og å vite hva som skal til for at en skal ha et godt samarbeid. Aktive valg jeg gjør i min bedrift for å sikre godt samarbeid er å bli godt kjent med kolleger så du vet hva som motiverer dem og motsatt.
2. Når er samarbeid utfordrende og når er det enkelt? Har du et eksempel?
Samarbeid kan være utfordrende hvis det er ulike verdier og holdninger i en gruppe eller mellom enkeltpersoner. Det kan også være utfordrende hvis det er veldig mange ulike personligheter, på den andre siden så kan dette også være spennende – er det noe vi har erfart fra kompetansesamlingene, så er det at mange ulike personligheter kan fungere veldig bra og gi en god dynamikk! Det er enkelt når medarbeidere er motiverte, engasjerte og er med på å gjøre en god innsats.
3. Hvordan kan man samarbeide bedre når man jobber på hjemmekontor?
Dette kan være ganske vanskelig, da terskelen for å ringe er mulig litt høyere enn å stikke innom et kontor. Likevel, for å samarbeide bedre når man jobber på hjemmekontor er det gull verdt å ha møter jevnlig, gjerne statusmøter så man føler seg som en del av noe.
4. Hva gjør du når samarbeidet går i stå?
Når samarbeidet går i stå så vil jeg si at det lønner seg å se det fra den andre personen/gruppens side. Stille spørsmålet «hva er det som gjør at denne personen eller gruppen ikke samarbeider nå?» Ofte så kan det være lett å kun se det fra ens egen side, men av og til så kan det være lurt å forstå hvorfor en annen part reagerer som den gjør. Tålmodighet er også en viktig faktor hvis samarbeidet går i stå.

Navn: Martin S. Steen │ Modul: Geno SA
1. Hva tenker du er viktigst for å sikre et godt samarbeid? Hva er aktive valg du gjør i din bedrift for å sikre dette?
Jeg er IT-Trainee, og er med i et team som utvikler flere prosjekter på samme tid.
Gjennom erfaring innen utdanningen min og i arbeid, er det satt fire fundamentale regler, som ender med det beste resultatet:
- God kommunikasjon og miljø, med god blanding av sosial og faglig prat.
- Utspredt kompetanse, alt i kontekst til oppgaven/prosjektet.
- En klar oppgavebeskrivelse/prosjektbestilling.
- Smidig arbeidsmetodikk, med et rammeverk som Scrum/ Kanban, for klare oppgaver, og oppgavefordeling.
Fra egen erfaring, er dette ingrediensene for et solid fundament for samarbeid. Hver eneste del er like viktig, og som jeg har kalt de 4 gylne reglene for solid og motiverende samarbeid
2. Når er samarbeid utfordrende og når er det enkelt? Har du et eksempel?
Samarbeid for meg er mest utfordrende når det er vanskelig å få kontakt med dine samarbeidspartnere. Dette er spesielt i programmering, hvor vi alle lager hver vår del som skal fungere sammen.
Det å bruke den ekstra tiden for kommunikasjon (spesielt nå i hjemmekontor) for en person som kommer inn i et allerede laget prosjekt er ubeskrivelig viktig. Bare det å svare raskt gjennom tekst, eller å ta en videosamtale om en problemstilling har vært ubeskrivelig viktig og lærerikt for meg.
3. Hvordan kan man samarbeide bedre når man jobber på hjemmekontor?
Jeg tenker at det viktigste er definitivt presise arbeidsoppgaver, og god kontroll på hvem som arbeider med hva i prosessen. Bruk av ressurser som Trello / Jira er ypperlig til dette, og en daglig 15-minutter statusmøte (standup).
Når det kommer til hjemmekontor, mener jeg at det å bygge relasjoner og tilhørighet i teamet har vært det mest utsatt. Du mister mye av den sosiale fundamentale kontakten, som er med på å bygge et trygt og åpent miljø.
Mens det å ha et videomøte over Teams ikke er like bra, er det et mye bedre alternativ enn ingenting. Bare en halvtimes sosialt møte i uka er med for å bygge opp alles relasjoner med hverandre, spesielt hvis et team får et nytt medlem.
4. Hva gjør du når samarbeidet går i stå?
Jeg prøver å finne problemet, finne en løsning, og forebygge det.
Dette er et klassisk eksempel jeg har sett flere ganger:
I de fleste tilfeller er det et eller flere av de «4 gylne reglene» brutt. Fra erfaring pleier dette å skje lengre inn i prosessen, hvor fundamentene er satt, men har vært neglisjert. Normalt handler dette om oppgavebeskrivelse/prosjektbestillingen, som har endret seg gjennom utviklingen ettersom ønsket/behovet endrer seg. Dette da kan løses med et orienteringsmøte, som handler om å få alle på samme bølgelengde, også forebygge at dette skjer igjen med å pushe hva du kan kalle prosjektets formål mer.

Navn: Håkon Kristiansen │ Modul: Sparebank 1 Østlandet
1. Hva tenker du er viktigst for å sikre et godt samarbeid? Hva er aktive valg du gjør i din bedrift for å sikre dette?
For å sikre et godt samarbeid er det i første omgang viktig med god struktur, forståelse og rammer rundt hva det skal samarbeides om. En felles forståelse om hva som skal gjøres er avgjørende for at alle drar i samme retning. Når det er på plass er det viktig at de som deltar er åpne for diskusjoner, kommer med innspill og spiller på hverandre.
I min bedrift forsøker jeg aktivt å ta initiativ, komme med innspill og spesielt involvere andre hvor det er relevant. Går du til kolleger for innspill/drøfting gjør de også det tilbake. På den måten sikres en mer helhetlig og gjennomtenkt gjennomføring.
2. Når er samarbeid utfordrende og når er det enkelt? Har du et eksempel?
Samarbeid er enkelt når du kjenner godt til de du samarbeider med og at alle er forstått med hva oppgaven er eller hva det skal samarbeides om, og i motsatt tilfelle er det utfordrende.
Et godt eksempel er i kompetansesamlingene vi har gjennom TI hvor vi stadig får nye samarbeidsoppgaver. Man merker fort hvor lite som skal til for at samarbeidet fungerer dårlig eller stopper opp når det ikke er enighet eller felles forståelse om hva som skal gjøres. Når det brukes god nok tid på å få felles forståelse om hva selve oppgaven handler om flyter samarbeidet naturlig, og da er det enkelt!
3. Hvordan kan man samarbeide bedre når man jobber på hjemmekontor?
På hjemmekontor, hvor du kun har videomøter, er det spesielt viktig med god struktur. Det er veldig fint å ha en som har ansvar for fremdrift og holder i samarbeidet/prosjektet. Hyppige møter kan også være praktisk, da man ikke har muligheten til å bare gå innom de involverte for en rask kommentar på kontoret. Ellers må møtene ha klare agendaer og lite snakk utenfor tema. Effektive møter er spesielt viktig når alt skal foregå via skjerm.
4. Hva gjør du når samarbeidet går i stå?
Når samarbeidet går i stå, prøver jeg å få i gang samtalen igjen og løse ett problem av gangen. Kanskje kan det være lurt å gå et skritt tilbake, eventuelt se på hva som gjorde at ting stoppet opp. Lar det seg fortsatt ikke løse kan det være lurt å koble inn noen utenfor teamet som kan se på ting med nye øyne.
Les mer om Martes erfaringer med samarbeid under utviklingen av nytt e-læringskurs her!
Les mer her om hva traineene gjør for å nå bærekraftsmål 17, samarbeid for å nå målene.