Trainee-programmet spisser talentene
Publisert: september 18, 2018Dette sier økonomi- og personalsjef Hans Bjørnstad i Gjermundshaug Gruppen. Gjennom Trainee Innlandet ønsker de å rekruttere kloke hoder som kan læres opp for å møte en virkelighet universitetene foreløpig ikke utdanner folk til.
– Å ligge i tet av teknologiutviklingen er spennende og gir oss definitivt en fordel i kampen om oppdragene, men å ligge i front skaper også problemer når det kommer til rekruttering. Gjennom Trainee Innlandet får vi ikke bare huket tak i det ypperste av nyutdannede ingeniører, vi får også testet ut flere og kan gi traineene et skreddersydd jobbtilbud ut fra vårt behov og den enkelte kandidatens utdannelse og preferanser. Med andre ord en vinn-vinn situasjon for begge parter, sier Bjørnstad.
Bleeding edge-teknologi
Gjermundshaug Gruppen introduserte fjernstyring av anleggsmaskiner i forbindelse med ryddingen av Forsvarets skytefelt på Hjerkinn for omtrent ti år siden. Det har skjedd mye med teknologien på de årene som har gått og stadig nye muligheter åpner seg. I sommer koblet datterselskapet Steer sitt system på den nye generasjonen CAT-gravemaskiner som det så langt ikke finnes mange av i Norden.
– På mange måter kan du si at de er datamaskiner man kan grave med, i motsetning til gårsdagens gravemaskiner med datamaskiner i. Disse maskinene er helt i tråd med vårt ønske om å være i tet når det kommer til digitalisering. Fjernstyring har vi etterhvert fått til sånn tålelig bra, men vi har noen skritt igjen å gå i forhold til digitalisering av samhandling, integrasjon, logging, og kontroll, sier Bjørnstad.
Plukke fra øverste hylle
Foreløpig er applikasjoner og andre digitale verktøy for de ulike feltene og oppgavene relativt spesialiserte. Å beherske dem, og de virksomhetsspesifikke verdikjedene, krever opplæring og kursing. I tillegg til deltakelse i Trainee Innlandet har derfor Gjermundshaug Gruppen opprettet sin egen GG-skole.
– Vi satser på ansatte et sted mellom fem og 10 sivilingeniører i året. Som alle skal innom fire – fem fagområder hvor de blant annet får testet seg på felt som; HMS. kvalitet, prosjektering, innkjøp og anleggsledelse. Vi opplever en relativt solid vekst og trenger stadig flere hoder. Ved årsskiftet var vi totalt 192 ansatte. Så langt i 2018 har vi allerede blitt mer enn 250 ansatte. Vi har som visjon å «være førstevalget for kunder, leverandører og medarbeidere». I dette ligger det at vi skal skal være på lag med fremtiden og ha god gjennomføringsevne. Av den grunn bruker vi alle virkemidler i rekrutteringen og opplæringen, sier Bjørnstad.
Friskt blod
Bjørnstad forteller at det å ha mange kandidater innom også fører til at organisasjonen blir tilført nytt blod og friske impulser. For de som kommer fra skolebenken er digitale verktøy en naturlig del av hverdagen. Slik er det ikke nødvendigvis for de som har hengt med noen tiår. – Det er suverent å kunne gi de unge fremadstormende muligheten. Ikke bare er de generelt sett superdyktige folk med høyt engasjement, dette er også mennesker som gir store, positive bidrag inn i organisasjonen, sier Bjørnstad.
Hans Bjørnstad, økonomi- og personalsjef i Gjermundshaug Gruppen.
Teste kunnskap i praksis
Ole S. Tveiten er nyutdannet sivilingeniør i bygg- og miljøteknikk fra NTNU, og har skrevet masteroppgaven «A qualitative assessment of performance monitoring systems and productivity of excavator loading operations in construction.» I tillegg til å få se en ny del av landet, er det spesielt muligheten for variasjon – og dermed en bredere erfaring – som har lokket ham inn i Traineeprogrammet.
– Det som gjør Trainee Innlandet så attraktivt for meg er at jeg får prøve meg på mange områder og i flere virksomheter. Dette vil gi meg bred innsikt og variert erfaring. Gjermundshaug Gruppen er blant de som har kommet lengst innen digitaliseringen på sitt felt. Jeg er derfor glad for å få muligheten til å få testet ut ideene mine akkurat hos dem, og i praksis finne ut hvor nettopp MIN kompetanse passer best inn, avslutter Tveiten.
Tekst: Morten Iversen