Hvorfor er det så viktig for traineene å bli gode på teamarbeid?
Vi mener at samarbeid er et viktig område å trene på. Det er mye forskning som sier at dersom organisasjoner skal lykkes, må de skape et godt samarbeid mellom medarbeiderne. Noen går så langt som å si at samarbeid er det viktigste konkurransefortrinnet en bedrift har, spesielt i en hverdag der kompetanse og teknologi er mer åpent tilgjengelig.
Å trene på og jobbe i team gir traineene selvinnsikt i egne preferanser, og lar dem utvikle sine ferdigheter i samspill med andre – innenfor trygge rammer. Dette ruster traineene til å bli gode samarbeidspartnere i teamene de deltar i på sine arbeidsplasser. Teamarbeid er en type samarbeid som er overførbart til andre typer samarbeid, så dette er nyttig kunnskap å ha for enhver arbeidstager.
Hvorfor tenker du det er bra med en slik praktisk tilnærming til læring om effektive team som vi har i kompetanseprogrammet?
Vår erfaring er at teoretisk kunnskap kun får deg et stykke på vei. Først når det blir praktisert og erfart gir det den fulle verdien.
Trening med utgangspunkt i personlighet
Selvinnsikt er grunnlaget for treningen i kompetanseprogrammet, til dette benyttes to typer personlighetstester: OPTO er en personlighetstest som måler 8 dimensjoner av personlighet som er viktige for atferd og resultater på jobben. EASI er en test som beskriver karakteristiske atferds- og motivasjonsstiler i yrkessammenheng.
The Assessment Company legger traineenes personlighets- og atferdsstil til grunn når de setter sammen treningsteamene, og de fungerer som en rød tråd gjennom opplæringen. Testene brukes aktivt i kompetanseprogrammet for å hjelpe traineene å bli mer bevisste sin personlighet og atferd.
Hvilke fordeler ser du ved å ha en bevissthet rundt personlighetstyper når det kommer til å utvikle effektive team?
Jeg mener det er avgjørende å ha god innsikt i egne preferanser for å ha et bevisst forhold til hvilke styrker og utfordringer traineen har i ulike situasjoner. Det er vanskelig å jobbe bevisst med å tilpasse egen adferd dersom man ikke har innsikt i hvilken betydning personlighet har for adferd og hvilke preferanser traineen selv har.
Kan du tipse leserne våre om hvor de kan finner mer lesestoff om effektive team?
Vi i AC følger med på utviklingen innen fagområdet, som spenner bredere enn kun effektive team. I det siste har begrepet «psykologisk trygghet» fått mye oppmerksomhet, her har den amerikanske psykologen Amy Edmonson vært viktig. Google sitt prosjekt Aristotle (en hyllest til Aristoles utsagn «the whole is greater than the sum of its parts») er også interessant lesning. I Norge er f.eks. Henning Bang og Thomas Nesset Midelfart viktige bidragsytere gjennom sin forsking på effektive ledergrupper.
Personlig lærte jeg veldig mye av å lese The five dysfunctions of a team av Patrick Lencioni, så den vil jeg helt klart anbefale. Den finnes også som «tegneserie».
Les også
I denne artikkelen fra Idebanken kan du lese mer om hva psykologisk trygghet betyr for effektive team: Psykologisk trygghet kan gjøre team mer effektive
Og her kan du lese vår artikkel om hvordan traineene våre jobber med samarbeid i sine arbeidshverdager: Traineer som jobber med samarbeid!