Arbeidsmiljø er ofte en avgjørende faktor for ung arbeidskraft. De leter etter bedrifter hvor de tror de vil trives, og som preges av åpenhet og tillit i fellesskapet. Når vi nylig spurte traineer i Innlandet hva som motiverer dem og gir en god arbeidsdag, var svaret ganske samstemt. I tillegg til en god dose kaffe, var det for dem avgjørende å føle at det de gjør er viktig, at det har betydning for resten av bedriften og for kolleger. Unge er også samfunnsengasjert og vi ser for eksempel fra søkermassen i Trainee Innlandet at opp mot 80 % av søkerne er opptatt av eller brenner for bærekraft.
Henter tilbake de lokale og tiltrekker nye
Traineeordninger henter tilbake både de lokale, i tillegg til at de tiltrekker unge voksne fra hele landet. Med traineeprogrammet sine sosiale og faglige arrangementer, blir tilflyttingen til distriktene langt enklere og mindre ensomt. De siste årene har 65-90% av traineene blitt i Innlandet etter perioden er ferdig, med en liten dupp i statistikken på grunn av korona det siste året. Dette er en solid statistikk, som viser at majoriteten av dem som kommer til Innlandet har det bra her og ønsker å bruke kompetansen sin til videreutvikling av regionen.
I år hadde Trainee Innlandet 387 søkere, av disse har 21 fått tilbud om jobb. Det er plass til flere, og mange flere å ta av. Det høye søkertallet er et av bevisene på at ordningen blant de best fungerende bedriftssamarbeidene i Innlandet og er et konsept som klarer å skaffe kompetanse til regionen.
Proaktivitet i Hamar-området
I Innlandet finnes det omtrent 46 000 bedrifter, 2 241 av de har mer enn ti ansatte. Kun 49 av disse bedriftene benytter seg av Trainee Innlandet i dag, altså to prosent av alle bedrifter med mer enn 10 ansatte. Samtidig ser vi altså at rundt 40 % av regionens bedrifter sier de ikke får tak i denne kompetansen. De fleste av medlemsbedriftene i ordningen er Hamarbedrifter. Et tegn på proaktivitet blant bedriftene i Hamar-området. Med en skjevfordeling rundt Mjøsa, er det på tide at kanskje særlig bedrifter rundt Gjøvik, Lillehammer og Elverum løfter blikket. Som trainee flytter vi ofte rundt i regionen i løpet av en traineeperiode, og arbeidsplassene i de ulike områdene vil framstå som enda mer attraktive hvis vi kunne møtt på like store traineemiljøer i de andre byene også.
Selv om traineeordninger ikke er løsningen på alle rekrutterings- og kompetanseproblemene i Innlandet, er Trainee Innlandet en suksesshistorie på hvordan man kan lykkes med å tiltrekke kompetanse til regionen, og kanskje noe som flere kan lære av. Dess flere bedrifter som står sammen om å tiltrekke kompetanse, dess mer kraft og attraktivitet vil man ha i møte med de gode søkerne. Vi håper at enda flere organisasjoner på Innlandet vil benytte seg av traineeprogrammet i framtiden, og at vi i sammen kan dekke kompetansegapet og forme Innlandets framtid med dagens talenter!
NB! Denne kronikken ble postet i Ringsaker Blad den 16.03.21, skrevet av våre traineer Marthea Liberg Tronsaune, Daniel Kjelby og Andrea Almås.
Les kronikken i Ringsaker Blad her: Kan traineer være løsningen på kompetansemangelen i Innlandet?
Les om hvordan HR-rådgiver Anne Merethe Kleven i Norsk Tipping mener at traineene bidrar med fersk kompetanse og nye perspektiver her.