Hvordan skrive en god jobbsøknad
Publisert: desember 22, 2022Nå kan du søke på stilling i Trainee Innlandet. Står du fast på søknaden til oss? Her er 7 tips til hvordan du skriver god søknad.
Nå kan du søke på stilling i Trainee Innlandet. Står du fast på søknaden til oss? Her er 7 tips til hvordan du skriver god søknad.
Vi søker nye traineer med oppstart høsten 2023. Søknadsfrist 15. januar. Les mer og søk her. Har du IT-bakgrunn? Les mer og søk her.
Å skrive en god jobbsøknad kan kreve mye av deg, men for å skille deg ut i søknadsbunken og komme til intervju må søknaden være god. Det finnes utallige tips til hvordan man skal skrive en god jobbsøknad, men felles for dem er at du må vise arbeidsgiver at du kan dekke behovene de har. Det er også en god mulighet til å vise frem dine kommunikasjonsferdigheter og formidlingsevne. Så hvordan skriver du egentlig en god søknadstekst?
For å skape drømmesøknaden er det viktig å forstå kriteriene. Forberedelser og forståelse er viktig for å kunne svare godt på en stillingsutlysning. Bruk søknadskriteriene aktivt som en rød tråd, og gjerne som en sjekkliste du kan krysse av på når du er ferdig med å skrive søknaden.
Når du setter i gang med skrivingen er det viktig å tenke på at du skal skrive en jobbsøknad, og hva det innebærer med tanke på innhold og språkdrakt. Det er viktig at du bygger opp søknadsbrevet ditt slik at Trainee Innlandet sitter igjen med en følelse av at dette er din drømmejobb. Hva vil du egentlig formidle? Hva er det viktigste du ønsker å si? Hvem skriver du søknadsbrevet til?
Det er også viktig å tenke på at du ikke bruker samme søknadstekst over alt, tilpass den til stillingen du søker på med utgangspunkt i stillingsutlysningen!
Skal du forklare noe komplisert, eller har oppnådd noe du ønsker å vise frem? Bruk eksempler for å vise hva du mener. Kanskje har du tilegnet deg nyttige egenskaper og kompetanse gjennom studiet som gjør deg til en drømmetrainee for oss? Så fantastisk! Da er det lurt å bruke eksempler for å tydeliggjøre og vise frem kompetansen din. Husk at de som leser søknaden din ofte ikke har studert det du har. Ha dette i mente når du skriver drømmesøknaden!
Husk på at en søknad skal ha en rød tråd fra start til slutt. Tenk at du skal starte et avsnitt med en påstand og at du skal bygge opp argumenter som støtter denne. Å bruke lister som bygger på en påstand kan være lurt, for eksempel: “Gjennom studiet mitt ble jeg oppmerksom på tre styrker som gjør meg egnet som kandidat for Trainee Innlandet”. Deretter lister du opp disse:
Hvert avsnitt bør også ha en avslutning på den påstanden du fremmer. Bruk rikelig med avsnitt og gjerne underoverskrifter for å lette lesingen. Det gjør søknaden mer oversiktlig og lettlest.
Skriv det viktigste først, og hold deg til én side. Ikke skriv mer enn nødvendig! Det er en klisje, men en kortere søknad er oftere mer presis og inkluderer det mest relevante om deg. Unngå å ramse opp hele CVen din i søknadsbrevet. De som leser drømmesøknaden din, vil også lese CVen din. Knytt heller relevante erfaringer du har opp mot det som står i stillingsannonsen. Dette kan være både faglige og personlige erfaringer som du vurderer som nyttig i denne rollen.
Lurer du på hvordan du skriver en god CV? Les mer her
Våg å vise frem flere sider av deg enn det som kommer frem i CVen. Det er viktigere enn karakterer og fagene du tok. Dette kan Trainee Innlandet lese i CVen din. Du bør likevel alltid inkludere:
Sørg for at søknaden er uten skrivefeil. Bruk riktig firmanavn og adresse på den som skal motta søknaden din. Husk å inkluderer navn og adresse på deg selv. Dropp hotmailen fra barneskolen, bruk en profesjonell e-postadresse.
Her er noen tips som gjør teksten enklere å lese og forstå:
Del søknadsbrevet ditt med en venn eller noen som ikke forstår kompetansen du besitter fra før av. Test om de forstår hva du mener, både når det kommer til kompetansen din og hva budskapet ditt er!
Trainee Innlandets slagord er: “En stjernstart på karrieren”. Det siste avsnittet i søknaden bør vise at du har lagt inn en innsats på å bli kjent med oss.
Vis at du kjenner traineeordningen, har sett hjemmesiden eller en av de andre plattformene til Trainee Innlandet (Facebook, Instagram og LinkedIn) og at du forstår at jobben du søker som trainee er en del av en større helhet.
Du kan lese mer om Trainee Innlandet her og bli kjent med oss via Facebook, Instagram og LinkedIn. Utenom å sjekke hjemmesiden og bli kjent med oss via sosiale medier, kan du imponere Trainee Innlandet ved å lese om medlemsbedriftene våre her.
Søk vår traineeordning HER innen 15. januar 2023. Søker du som IT trainee? Søk HER.
Lurer du på hva som skjer etter endt traineeperiode? Les hvordan eks-traineene Ingvild gikk fra bærekraftstrainee til bærekraftskonsulent og Daniel som endte opp i Eika som digital markedsfører. Begge sikret seg fast stilling før traineeperioden var over.