Generasjonsprat: Emma Østerbø
Publisert: september 25, 2018Emma er født i 1978, har jobbet med traineer i Trainee Innlandet i MANGE år og føler hun har ett ben i generasjon X og ett i generasjon Y.
I 2020 vil vi for første gang ha fem generasjoner på arbeidsplassen. Gapet mellom generasjonene øker, mye på grunn av forskjeller bl.a i oppvekstvilkår og teknologiske forutsetninger. Lederskap og medarbeiderskap utfordres på mye måter.
Emma Østerbø jobber som kompetanserådgiver i Moelven. Hun er født i 1978 og føler hun har ett ben i generasjon X (født mellom 1966 – 1979) og ett i generasjon Y (Født 1980 til 1995). Den 6. november kommer hun til Aulaen på Hamar for å hjelpe oss å forstå fremtidens industriarbeider. Vi har bedt om hennes refleksjoner rundt generasjonsforskjeller:
Hvilken generasjon tilhører du?
– Som født i 1978 har jeg vel et bein i generasjon X og det andre i Y. Kjenner meg nok mer igjen i generasjon Y dog. Å stille spørsmål ved det etablerte er et absolutt must for meg. Om noen svarer «slik har vi alltid gjort det» så begynner alarmen å gå i hodet mitt – da må vi i hvert fall ikke gjøre det sånn fremover uten en mye bedre begrunnelse for hvorfor.
Hvor ofte misforstår du mennesker rundt deg?
– Bortsett fra en del språkrelatert forvirring opp gjennom årene så vil jeg si at jeg sjelden misforstår. Men derimot er det ofte jeg ikke FORSTÅR hvordan man kan tenke sånn eller hvorfor mange (les eldre generasjoner) er så lite endringsvillige.
Hva kan andre generasjoner lære av deg og din generasjon?
– At det alltid finnes en bedre måte å gjøre ting på, og forbedringer må skje i rask takt, hele tiden. Til tross for at man testet en løsning i 1989 som ikke fungerte da, så kan det fungere på et senere tidspunkt når teknologien er mer moden eller at samfunnet har endret seg. Min generasjon har aldri vært i arbeidslivet uten internett. Hvordan man kunne drive forretning uten e-post er for meg et mysterium….
Til tross for at man testet en løsning i 1989 som ikke fungerte da, så kan det fungere på et senere tidspunkt når teknologien er mer moden eller at samfunnet har endret seg.
Hva kan du lære av de som er eldre enn deg?
– At noen ting må få ta tid. Ideer må kanskje modnes litt før de blir akseptert, videreutviklet og dermed gjennomførbare.
Hva kan du lære av de som er yngre enn deg?
– Å være åpen for andre måter å løse problemer på . Millennials er jo verdens mest løsningsorienterte (og late?).
Hva er ditt viktigste triks for å bygge bro mellom generasjonene?
– Kunnskap og forståelse. Respekt for hverandre sine kvaliteter og forskjellige måter å se verden på. Nå må jo faktisk eldre generasjoner være på tilbudssiden overfor de yngre generasjonene. All kvalifisert arbeidskraft i Norge er ettertraktet. For å få nok folk til å gjøre jobben så må virksomheter rett og slett gjøre seg attraktive og tilpasse seg kravene til yngre generasjoner. Så brobyggingen må faktisk initieres av den generasjonen som er vant til at unge mennesker står med luen i hånden og er takknemlig for å ha en jobb. Det er en tøff jobb å snu det mindsettet, og jeg tror at de bedriftene som ikke greier det vil sakte vannes ut og etter hvert «gå av med pensjon» for godt.