Hva er bærekraft for deg?
Bærekraft for meg handler om å gjøre de riktige valgene i dag, så fremtiden blir best mulig for en samlet verden.
Hvilke utfordringer møter man på i arbeidet med en bærekraftstrategi?
Det fins selvsagt mange utfordringer med arbeidet rundt bærekraft. Jeg synes likevel det er viktigere å fokusere på mulighetene og å få gjort arbeidet som må gjøres. Det er muligheter for å tenke nytt, hjelpe kunder, få til nye samarbeid og bidra til en felles fremtid.
Hvor starter man – er ofte et spørsmål mange stiller seg. Hva har dere gjort?
Start med å skaffe en oversikt og finn ut hva din bedrift gjør i dag. Det er viktig å etablere en felles forståelse for hva bærekraft er i hele organisasjonen. Din bedrift må identifisere vesentlige områder for bærekraftsarbeidet. Finn ut hvor din bedrift har størst positiv og negativ påvirkning og bruk dette som utgangspunkt for bærekraftsarbeidet. Utover dette er det lurt å ha oversikt over hvordan det går med bransjens arbeid med bærekraft.
FINN UT HVOR DIN BEDRIFT HAR STØRST POSITIV OG NEGATIV PÅVIRKNING OG BRUK DETTE SOM UTGANGSPUNKT FOR BÆREKRAFTSARBEIDET
Det er som regel mye å lære av andre organisasjoner om hvordan din bedrift kan jobbe med bærekraft. Her mener jeg det er essensielt at ikke alle sitter i hver sin silo, men husker at bærekraftig utvikling må basere seg på samarbeid. Det er garantert andre som lurer på det samme eller som har vært der tidligere, se muligheter!
…BÆREKRAFTIG UTVIKLING MÅ BASERE SEG PÅ SAMARBEID
I banken har vi et partnerskap mellom FNs miljøprogram (UNEP) og finanssektoren, kalt United Nations Environment Programme – Finance Initiative. UNEP FI-arbeidet har gitt banken en unik plattform for globalt samarbeid der banker over hele verden deler informasjon, ideer og verktøy for å jobbe bedre med bærekraft.
Hvorfor er bærekraft et interessant arbeidsfelt?
Å jobbe med bærekraft er veldig spennende og spesielt i en bedrift som SpareBank 1 Østlandet, hvor bærekraft er i sterkt fokus. Dessuten er det en bransje som skal hjelpe andre å finansiere sine planer mot en bærekraftig fremtid. SpareBank 1 Østlandet har et bevisst forhold til denne rollen, det gjør mitt arbeid som bærekraftstrainee spesielt interessant. Jeg opplever å ha stor mulighet for påvirkning, og får stadig nye interessante og aktuelle oppgaver som skal løses.
I starten av min traineeperiode jobbet jeg med koordineringen av miljøsertifisering til banken. Dette ble gjort i Miljøfyrtårnportalen som samler data og estimerer CO2-avtrykk over tid. Det gir en ekstra god forståelse når energi- og klimaregnskapet ses i sammenheng med KPI’er for bærekraft i strategiperioden og vitenskapsbaserte klimamål frem til 2050.
Hvilke erfaringer har du gjort deg med arbeidet så langt?
Min erfaring med bærekraftarbeidet så langt er at veldig mange, både internt og eksternt, er interessert og bryr seg om bærekraft. I mitt daglige arbeid er det veldig mye samarbeid. SpareBank 1 Østlandet jobber godt internt og jeg har vært heldig og fått jobbe med mange forskjellige avdelinger. I tillegg har banken et stort nettverk. Et eksempel på dette er Development Goals Forum (DGF) som arrangerer en bærekraftuke med foredrag og aktiviteter hvert år. Banken har et samarbeid med DGF og jeg var en del av teamet som jobbet med vårt bidrag på arrangementet.
Har du noen tips og råd om gode ressurser og nettsider til andre som skal starte å jobbe med bærekraftspørsmål?
Det er veldig lurt å skaffe seg en oversikt først. En måte å skaffe seg oversikt på kan være å sette seg inn i din sektors veikart mot 2050. På denne måten får du et fint grunnlag for å forstå situasjonen og den overordnede planen som er lagt for bærekraft frem mot 2050 i din sektor.