Samarbeid er grunnen til at Trainee Innlandet er blitt en av Norges mest populære attraktive traineeprogram.
«Sammen med flere skaper du mere»
Hvordan kan et kompetansesamarbeid skape synergieffekter? Fordi summen av alt det Innlandets bedrifter har å by på, er vesentlig mer attraktivt enn hva hver enkelt kan tilby alene. Denne uken har Trainee Innlandet gjennomført digitale rekrutteringsdager med mer enn 200 intervjuer mellom noen av landets mest attraktive unge arbeidstakere, og 40 bedrifter fra Innlandet. Det hadde ikke gått uten et godt og veletablert samarbeid. Gjennom mer enn 20 år har Trainee Innlandet fasilitert et kompetansesamarbeid mellom en rekke bedrifter på Innlandet. Hva kan man lære av det vi har erfart?
Vi har spurt våre medlemsbedrifter hva de mener må være til stede for at et samarbeid skal gi synergieffekter. Stikkordene er tilrettelegging, tillit, læring og kommunikasjon.
Tillit
Et godt samarbeid må baseres på tillit. Å opprette tillit kan være en krevende prosess, men er noe vi ser på som avgjørende for å utveksle kunnskap, for å lære av hverandre og for å dele med hverandre. Gjennom tett dialog med medlemsbedriftene og aktiv oppfølging av traineer jobber vi kontinuerlig med å opprettholde styrke og tillitsforholdet mellom våre bedrifter.
Læring
Våre medlemsbedrifter sitter på kompetent personell med årelang erfaring innenfor sine fagområder! Derfor bidrar Trainee Innlandet med å legge til rette for et kompetansebasert nettverk. Ved å koble relevante medlemsbedrifter opp mot hverandre legger vi ikke bare til rette for kunnskapsdeling, men bidrar også til nettverksbygging mellom en rekke ulike fagfelt. Utveksling av tidligere erfaringer og ideer kan legge grobunnen for nye, mer effektive, og innovative løsninger enn det som finnes i dag.
«Nye måter å gjøre ting på og nye erfaringer med prosjekter eller metoder som har gitt gode resultater vil vi selvfølgelig høre. Smarte måter vil vi lære av.«
Kommunikasjon
For å bidra til god kunnskapsdeling, og legge til rette for et godt samarbeid er det nødvendig å opprette gode arenaer for kommunikasjon. Vi ser at digitale kommunikasjonsplattformer gjør kommunikasjonen vesentlig lettere i dag, enn da Trainee Innlandet ble etablert i 1998. Men dialog og kommunikasjon starter ikke av seg selv, og vår erfaring er at man er avhengig av å bygge relasjoner på tvers, og å engasjere nøkkelpersoner i de enkelte bedriftene, for å lykkes med kommunikasjonen.
Tilrettelegging
Ingenting starter av seg selv – hverken tillit, læring eller kommunikasjon. Derfor ser vi at tilrettelegging er helt sentralt for å lykkes med et godt samarbeid. Gjennom å utnevne en fasilitator for dialog, som kan være med og dele innsikt, kunnskap og ideer på tvers sikrer man at samarbeidet kontinuerlig holdes levende.
I Trainee Innlandet har vi også hatt god erfaring med å bruke felles trainee, på tvers av bedrifter, som fungerer som fasilitator for kommunikasjon og en kanal for samarbeid på tvers av de bedriftene hvor traineen jobber. Vår erfaring er at synergieffekter kan skapes ved at man samarbeider i felles prosjekter.
«Gjennom trainee Innlandet får vi tilgang på unge mennesker med masse energi som er klare for å ta fatt på arbeidslivet. Samtidig er det en god arena for å skape gode og langvarige samarbeid mellom bedrifter i Innlandet – også på tvers av fylkesgrensene.» – Anne Merethe Kleven, Norsk Tipping
Nysgjerrig på fordelene ved å være medlemsbedrift? Les mer dette HER
Hvordan tar Trainee Innlandet samarbeid til et nytt nivå? Les mer om dette HER