Ifølge Svestad er traineene også selv en viktig grunn til at onboardingen har gått bra:
– Det å få traineer inn i selskapet er verdifullt. De har fersk teoretisk kunnskap, nye øyne, er ivrige, lærevillige, nysgjerrige, tilpasningsdyktige og fleksible. Uten disse egenskapene ville det ha vært veldig mye mer utfordrende å ta dem imot i denne situasjonen.
En god plan fra dag én
– Av erfaring vet vi at traineene forventer å komme raskt i gang, derfor visste vi at vi måtte ha en god plan på forhånd. Ledere med personalansvar, med støtte fra HR, har lagt ned stor innsats i onboardingen av både traineer og andre nyansatte, forklarer Svestad.
Kan man lære noe av Eika Forsikring? Her er i hvert fall noen elementer i deres onboardingprosess fra hjemmekontoret:
- Fysisk oppmøte med HR og ledere på dag 1. Utdeling av PC og annet utstyr.
- HR hadde en kort gjennomgang med hver enkelt. Deretter fikk traineene med seg et velkomstbrev og ble sendt hjem for å koble opp hjemmekontoret.
- Et nytt møte med HR var allerede planlagt for alle etter 3-4 dager.
- Flere av traineene har fått en fadder som, i sammen med nærmeste leder, har et ekstra ansvar for at traineen tas godt imot og kommer godt i gang.
- Traineene blir koblet opp mot en rekke digitale møter i egen avdeling, og i andre avdelinger, for å bli kjent med organisasjonen.
- Som ny kan det være vanskelig å fylle dagene med nok arbeidsoppgaver i starten. Daglig samtaler mellom trainee og leder/fadder har vært viktig for å sikre kontinuitet i arbeidsoppgavene og å avstemme arbeidsmengde. Via samtaler om hva traineen ønsker å jobbe med/lære, og så kombinere dette med hva avdelingen trenger, ivaretas både traineenes ønsker og bedriftenes leveransebehov.
Går ikke inn for hjemmekontor på fulltid
Selv om hjemmekontoret nok blir mer hyppig brukt i kjølvannet av Covid-19 er Svestad tydelig på at tilstedeværelse fortsatt er viktig:
– En god løsning for både oss, traineene og andre ansatte vil være å få flere tilbake til det fysiske kontoret over tid, avslutter han.