TraineeInnlandet


21. June 2016

Refleksjoner fra en Trainee

Du har sikkert hørt uttrykket «såmmå å je er hen i væla, bære je ser Mjøsa!», og på sommerdager som dette, er bekreftelsen enkel. Juni-sola skinner, og gjenspeiler seg i Mjøsa som blå-glitrende vann. Himmelen er lysere blå, skyfri og klar. Både trærne og menneskene omkring har inntatt sommerlig drakt. Juni måned får frem Hamars beste sider – som lar seg beskue her i fra kontoret i hjertet av byen med resten av Mjøsområdet i bakgrunnen. hamar_flyfoto
Til tross for at det er en helt vanlig onsdag, er det nokså mye folk å se ved Mjøsa. Flere av Hamars restauranter og caféer er godt besøkt på samme tid. For så vidt ikke så rart, midt i lunsj-tiden i nydelig vær. Mye tyder på at det er mange som har fri, men alle bilene som står parkert på «8metersplanet», vitner om at det er mange med andre plikter også. Det samme gjelder tilstrømmingene til og fra togene hver time. Sola får selv Hamarsingene til å våkne til liv og ta turen ut så fort anledningen byr seg. Også måkene har etablert seg på Innlandet, og kretser nysgjerrig i nærvær av Mjøsa. Et par båter svinger ut i fra brygga ved Tjuvholmen, og durer på vannet i retning Domkirkeodden. Ett av mine favorittsteder i nærområdet, uansett årstid. 

I blant funderer jeg på, om «folk flest», rundt omkring i landet får med seg det Innlandet har å by på. Folk fra de større byene. De som er bosatt langs kysten. Eller i fjellnære områder. De som skarrer på R-en. Folk som vet at Innlandet er en øy utenfor Kristiansund, men ikke har noe forhold til Innlandet her, «inni landet». Når jeg sitter og ser utover Mjøsa, utover Hamar, over på det som her blir kalt «gærne sida», så er det ingen tvil om at det har blitt veldig attraktiv på Innlandet. Utviklingen de siste årene har vært veldig positiv.  Jeg tenkte ikke helt slik før jeg flyttet herfra til fordel for studier. 

Nå er det ett år siden jeg flyttet tilbake til Innlandet. Mai har nettopp flydd forbi, i år som i fjor. Likevel har mai vært annerledes i år. Tidligere år har denne perioden vært slutten på noe. I fjor var det slutten på skoleåret. Slutten på studenttilværelsen. Slutten på en epoke i livet. I år, har mai vært begynnelsen. Starten i ny modul. Ny arbeidsplass. Nye kolleger. Nye erfaringer. Lange dager inne på lesesalen er forbi. Puggingen er byttet ut med fast arbeidstid. Ingen her er stressa over alt man ikke fikk lært, eller burde gjort i helga. Ingen er stressa over sidene man ikke rakk å lese, eller oppgavesettet som tiden slukte i stedet. Dette er den nye hverdagen, og første modul i trainee-løpet er allerede historie. Nå er jeg i gang med min andre modul. Stoppestedet mitt er Sparebanken Hedmark, lokalisert midt i hjertet av Hamar by. Det er faktisk mange muligheter på Innlandet. Mulighet til å være trainee i Trainee Innlandet, å få jobbe i flere av Innlandets «flaggskip» og ledende bedrifter. Her er det bare å gripe utfordringene man møter, og dra nytte av erfaringen man får fra nettverket.

Overgangen mellom to moduler er rimelig rett på sak. Det som skilte forrige modul i Moelven, og ny modul, var helgen i mellom. Sånn rent fysisk. Med ett enkelt knips, forvandlet denne ene helgen godt etablerte arbeidsoppgaver og rutiner, til nye innspill og oppgaver. Rett fra en etablert arbeidshverdag, og så står du der, mandag etter den magiske helga, med en bunke blanke ark i hånda. Det er underlig hvor tilpasningsdyktig man blir av å jobbe i flere bedrifter i løpet av kort tid. Trainee-begrepet er ikke meg bekjent, definert eller utformet noe ytterligere enn «praktikant med høyere utdanning». Personlig mener jeg det burde inkludert tilpasningsdyktig attpåtil.  Om ikke annet, så er det et kjennetegn. Som rykende fersk trainee i ny modul, var, ironisk nok, et foredrag som omhandlet endring det første jeg var med på. Jeg tror min fartstid i modulen var hele fem minutter gammel da foredraget startet. Nå har første måned gått, og jeg er godt i gang med nye utfordringer i modulen. 

Juni-sola skinner fremdeles. Her i 5.etasje, i kantina er det lunsj-tid. Ute på verandaen er alle stolene opptatt, og folk nyter maten i det varme været. I bakgrunnen surrer det i lange samtaler og latter. Samtaleemnene skifter mellom oppdateringer fra hverdagen, helgens begivenheter og sommerens planer. Det er sommerlige innslag på tallerkenene rundt bordet, og stemningen er lystig i det vi har gått inn i årets første sommermåned, og sitter og beskuer Mjøsa ute på verandaen. En sval vind får trærne til å blafre lett. Et par måker flyr i sirkelbevegelser over Mjøsa. Sommeren er her, og ved nærmere refleksjon, er det lett å kjenne på at tiden har gått fort. Det er ingen tvil om at det første året som trainee har vært innholdsrikt. Det ligger heller ingen tvil, om at Innlandet er et flott sted å både jobbe og bo. «Såmmå å je er hen i væla, bære je ser Mjøsa!». 

Maren Wilson – kull 17